Logga

                                              

Arkiv
 
Stort intresse för stickdesign på biblioteket
2017-04-04
Biblioteket var fullsatt när Fellingsbro på tisdagskvällen fick besök av Maja Karlsson, författare till nyutkomna handarbetsboken "Sticka svenska mönster". I ett uppskattat föredrag med tillbakablickar på stickningens historia och många inspirerande bilder på nykomponerade mönster med äldre förlagor, fångade Maja Karlsson uppmärksamheten hos det 50-tal åhörare som lyckats hitta sig en sittplats mellan bokhyllorna.
- Vi glömmer aldrig vem som lärde oss sticka. Fråga någon i din närhet, så får du se! Kunskap som vandrar från en hand till en annan skapar osynliga band som binder oss samman för all framtid, inledde Maja Karlsson med att läsa från sitt förord.
Maja Karlsson är bördig från Guldsmedshyttan och bor nu i Arvika. Hon arbetar som stickdesigner och det var genom sin handarbetsblogg som hon blev erbjuden stickmönster som människor hittat i äldre släktingars gömmor och som de inte visste vad de skulle göra av. Samlingarna växte och till slut nappade förlaget Bonnier Fakta på att göra en bok av Maja Karlssons mönster.
Jag har använt mig av några av de många mönster jag har samlat på mig och så använder jag dem i modeller som kan fungera även i vår samtid.
Återkommande motiv i de mönster Maja Karlsson har samlat på sig är lokala mönstertyper från olika landskap, figurer som exempelvis människor, stjärnor och djur, samt bårder. Men många av de mönster vi ibland tror är knutna till ett visst landskap eller land, har i själva verket en mycket större utbredning.
Den välkända åttabladsrosen, kanske mest känd från norska stickmönster, är faktiskt ett universellt mönster som återfinns i hela världen, till exempel i den typiska indiska lotusblomman.
Exempel på traditionella stickmönster från just Västmanland finns det flera av i Maja Karlssons bok, som såldes i många exemplar när föredraget var över och åhörarna fick känna och klämma på de många plagg som Maja Karlsson tagit med sig och vars mönster återfinns i boken.
Maja Karlsson kommer även att föreläsa även på Lindesbergs och Storås bibliotek, den 5 respektive 6 april.
Maria Andersson.Kalender
Hela kalendern

Vädret Fellingsbro

Besökare totalt  
Besökare idag

Besökare just nu